Usama bin Laden

Vem var egentligen Usama Bin Laden? Efter attacken mot New York den 11 september 2001 var hans namn på allas läppar. Historien om Usama Bin Laden tog sin början den 10 mars 1957 då han föddes som enda sonen till Muhammed Bin Ladens tionde hustru. Fadern kom till Saudiarabien som fattig invandrare från Jemen. När oljepengar började strömma in i landet grundade han ett företag som fick i uppdrag att ansvara för byggandet av vägar, broar och infrastruktur. Kungahuset fick upp ögonen för det framgångsrika företaget och lät dem rusta upp de heliga platserna i Mecka och Medina. Familjen kom att bli en av världens rikaste och mäktigaste.

Usama Bin Laden gick tidigt emot strömmen och valde till skillnad mot sina bröder att inte studera utomlands eller att ge sig in i driften av familjeföretaget. Han utbildade sig istället till ingenjör i Saudi. När fadern dog fick han ärva ett okänt antal miljoner. Han var en hängiven islamist och 1979 reste han till Afghanistan för att strida mot Sovjet. Kampen genomfördes till stor del med hjälp av Usamas arv och när han återvände till Saudi emottogs han som en hjälte. Snart vände dock vindarna och han fråntogs sitt medborgarskap efter att ha kritiserat kungahuset då de tillät utländska trupper passera i landet.

Usama Bin Laden var grundare av al Qaida

Usama Bin Laden död

Usama Bin Laden var ledare för islamitiska terrornätverket al-Qaida som har varit inblandade i en rad attacker både mot civila och militära mål. Efter den 11 september 2001 satte amerikanska senaten ett pris för hans huvud och han var en av världens mest efterspanade personer. Den 2 maj 2011 sprids nyheten världen över att al-Qaidas ledare har dödats i en strid mot amerikanska trupper i Pakistan inte långt från de trakter där han grundade och organiserade det världsberömda terrornätverket. Man trodde att organisationen skulle försvagas efter Usamas död eftersom ingen efterträdare hade samma auktoritet som honom men al-Qaidas inflytande lever kvar.