Elfte september

Det finns några minnen som aldrig kommer försvinna från vårt kollektiva minne som samhälle. Kommer du själv ihåg var du befann dig när elfte september 2001 skedde? Den uppmärksammade attacken skakade om USA och resten av världen. För många amerikanare, och speciellt boende i New York, är elfte september en dag att för alltid minnas och prata om. Om du däremot frågar en Sydamerikanare kanske hen istället associerar dagen med statskuppen i Chile som också utfördes den 11 september, men i år 1973. Svenskar associerar även 11 september med mordet på en av våra mest älskade politiker, Anna Lindh. Dådet utfördes 2003.

Många konspirationsteorier har uppkommit efter att datumet varit förekommande under en rad uppmärksammade dåd under historien. Det är dock troligare att dåd runt elfte september endast blivit särskilt uppmärksammade efter dådet i USA under 2001. Liz Phelps är en forskare från USA som studerat blixtminnen från 11 september tillsammans med sitt forskningsteam. Dessa kallas för flash bulb memories och hon studerar vad som händer med våra minnen när vi utsätts för omskakade minne som 11 september. De har även forskat och tittat närmare på händelser som skakat om världen: bland annat Breivik-attackerna i Norge och vårt eget Palmemord i 1986.

Elfte september är en dag att minnas

Elfte september – vad händer efteråt?

För dem som varit med om uppskakande dåd kan minnet bli en del av en livshistoria och identitet. Det är något som bland annat diskuterat och pratats om gällande anhöriga och ungdomar som var med under terrordåden i Oslo 2011. Det har gjorts mycket forskning och skrivit spaltmeter om händelserna och om de som var med på bland annat Utöya. Precis som med elfte september 2001 är det många som helt vill glömma medan andra bättre handskas med minnena om dem får prata om det, kanske för resten av sitt liv. En sak är säker, dessa kommer alltid vara en del av vår nutidshistoria.